Gazet Van Antwerpen 2015

Stonne

Gazet Van Antwerpen 2015

“We zijn nog tot de verwoeste tempels van Palmyra gereden”

door kmatthyssen

 

Stonne en Hilda aan hun Unimog Foto: kma

Zandhoven / Ranst – Weet je waar dat is getrokken”? vraag Zandhovenaar Stonne Smeyers (68), wijzend naar een ingelijste foto van zijn Mercedes-tientonner voor enkele antieke zuilen. “Dat is die tempel in Palmyra in Syrië die door IS is verwoest.”

 

Iran, Syrië, Benin, Togo, Lybië: noem het en Gaston ‘Stonne’ Smeyers (68) en zijn vrouw Hilda (66) zijn er de voorbije 38 jaar geweest. Eerst zoals iedereen met de motorhome naar Frankrijk en Spanje. Maar eenmaal de kinderen uitvlogen, steeds avontuurlijker, met de laatste jaren een voorliefde voor zuidelijk Afrika.
Stonne staat mee aan de wieg van de vzw Overlanders, die van 11 tot en met 13 september op De Moervelden aan de Bistweg het Overlanders Treffen organiseert.
Avonturiers uit heel Europa die hoofdzakelijk met een speciaal gebouwd voertuig de wereld verkennen, ontmoeten er elkaar om ervaringen uit te wisselen. Een honderdtal voertuigen en een driehonderdtal inzittenden worden er verwacht. Maar je vindt er ook allerlei standjes, film- en fotoprojecties over survivaltechnieken of GPS. Hoe overleef je met je voertuig in een bloedhete woestijn zonder stroomaansluiting?

“Overlanders zijn individualisten en plantrekkers”, weet Stonne. “Door het grote publiek uit te nodigen op ons treffen, willen we mensen prikkelen om ook de stap te zetten naar een manier van reizen waar het avontuur van afspat. Je kunt mensen ontmoeten die door Tibet, China of Noord-Amerika trokken met hun voertuig.”
Stonne en Hilda reizen met een tientonner van een Mercedes, die Stonne zelf inrichtte. “Als we naar zuidelijk Afrika reizen, laten we onze kleinere Unimog, een oude legerambulance, verschepen.” Meer en meer avonturiers wagen zich aan zo’n wereldreis.
“Maar het is niet meer de manier van reizen zoals vroeger. Wij maakten nog mee dat je naar Portugal reed via kasseiwegen. Binnen zes jaar kun je van hier tot Kaapstad over asfalt rijden. De Chinezen zijn overal in Afrika wegen aan het aanleggen. Wij maakten nog mee dat we in Mauretanië over het strand moesten rijden. Dat primitieve verdwijnt in sneltempo. De houten paalwoningen in Tunesië zijn allemaal vervangen door hoogbouwflats.”

Of het koppel nog nooit overvallen werd? “Nee”, schudt Stonne. “Ik zeg altijd dat wij travellers zijn in plaats van tourists. De binnenlandse chauffeurs in Afrika appreciëren ons. Tijdens die reizen hebben wij geleerd dat mensen, overal van nature goed zijn.”

Stonne en Hilda maakten al onwaarschijnlijke dingen mee. “Iemand die we ontmoet hadden in Iran, contacteerde ons met de vraag of we zijn cadeau al ontvangen hadden. Bleek dat hij in Iran een Belg had tegengehouden en hem gevraagd had of hij Stonne en Hilda kende. En geloof het of niet: maar die mens uit het Brusselse kende ons toevallig. En in Afrika zat ik in het midden van de woestijn aan een godverlaten tankstation. Komt er ineens een man uit Leuven aan!”
Stonne heeft één groot geluk, zegt hij. “Dat mijn vrouw even graag reist als ik.”
Overlanders Treffen, 11 tot en met 13 september op De Moervelden aan de Bistweg in Ranst. Gratis toegang.

www.overlanders.be 

Geef een antwoord